Werken als Letselschadebehandelaar

Een nieuwe baan kun je het best zo goed mogelijk geïnformeerd aan gaan. Wij helpen je een handje. Alles wat je moet weten over het werken als Letselschadebehandelaar hebben we overzichtelijk voor je uiteengezet.

 • Een ongeluk zit in een klein hoekje. Overkomt je iets waar bij je letselschade oploopt, zoals een whiplash na een kopstaartbotsing of een gebroken been na een bedrijfsongeval. Dan is de kans groot dat je in contact komt met een Letselschadebehandelaar. Iemand die jouw letselschadeclaim in behandeling neemt, de situatie en aansprakelijkheid beoordeelt en bepaalt of en hoe er wordt uitgekeerd.

  Dat is overigens niet altijd alleen maar een schadevergoeding. Ook huishoudelijke hulp, opvang van inkomensverlies en het alvast beschikbaar stellen van geld voor fysiotherapie op korte termijn zijn oplossingen die kunnen bijdragen aan herstel. Uiteindelijk is iedereen er immers bij gebaat dat herstel zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Als Letselschadebehandelaar heb je de vrijheid op creatieve manier na te denken over oplossingen die hieraan bijdragen.

 • Letselschadebehandelaars vind je in allerlei organisaties. Er zijn namelijk nogal wat partijen betrokken bij een letselschadeclaim. Zo kun je werken bij (rechtsbijstand)verzekeraars, belangenbehartigers, maar bijvoorbeeld ook bij expertisebureaus en advocatenkantoren. Wat je precies doet, verschilt dus nogal van waar je als Letselschadebehandelaar werkt.
   
  Werk je bij een verzekeraar, dan werk je aan de ‘WA-kant’ van het vak. Oftewel de kant waar aanspraak gemaakt wordt op een verzekering en je de wettelijke aansprakelijkheid toetst. Je beantwoordt de vraag of en hoe de verzekering de letselschade die is geleden daadwerkelijk dekt. Je beheert dus ook de portemonnee van de verzekeraar. Omdat er jaarlijks ruim 65.000 letselschadezaken spelen, kun je je voorstellen dat dit veel tijd vraagt. Daarvoor bestaan expertisebureau’s die verzekeraars helpen door letselschadedossiers over te nemen. Werk je bij een belangenbehartiger dan behartig je de belangen van een slachtoffer om aansprakelijkheid te bepalen en de letselschadevergoeding te claimen. Vergelijkbaar met wat een advocatenkantoor zou kunnen doen.

  Benieuwd waar jij kunt werken als Letselschadebehandelaar?

  Bekijk vacatures
 • Een Letselschadebehandelaar is haast altijd juridisch opgeleid (op hbo en wo-niveau). Dit is niet gek, als je bedenkt dat je te maken hebt met verschillende juridische rechtsposities en belangen, het vaststellen van aansprakelijkheid en het verhalen van geleden schade. De studie Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening, maar ook vakken als aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht en medisch recht passen goed bij het vak.

  Wft-diploma's
  Werk je in de verzekeringen dan zijn de Wft-diploma’s de basis. Als Letselschadebehandelaar bezit je meestal Wft-Basis en Wft-Schade particulier, hoewel deze niet noodzakelijk zijn.

  Leergangen
  Er zijn verschillende verdiepende leergangen te behalen. Gesorteerd op complexiteit zijn deze Personenschade licht letsel, Personenschade middelzwaar letsel en Personenschade zwaar letsel. Welke je kunt volgen hangt vooral af van je ervaring en de zwaarte van het type letselschades dat je behandelt.

  Kom je bij ons werken, dan hoort daar ontwikkeling bij! Wat er allemaal mogelijk is?

  Ontdek het hier
 • Juridische affiniteit en kennis van verzekeringen is een must om als Letselschadebehandelaar te werken. Echter, het vak is eigenlijk een verrassend ‘menselijk’ beroep. Puur en alleen juridische en feitelijke kennis is zeker niet genoeg. Je hebt namelijk te maken met mensen die hele vervelende dingen zijn overkomen. Dus ook met emoties die hierbij horen. Hier goed mee omgaan vraagt veel van je empathisch en communicatief vermogen en natuurlijk het nodige geduld. Verder ben je heel goed in staat hoofd van bijzaken te onderscheiden, details op te merken en besluiten te nemen.

Het pad naar Registerexpert

De realiteit van ontwikkeling