De manier waarop we werken is flink veranderd. Op steeds meer plekken wordt de thuiswerkplek geregeld afgewisseld met het kantoor. Geen wonder dat ook sollicitatiegesprekken dezelfde verandering ondergaan. Maar wat kun je verwachten van een online sollicitatiegesprek en hoe bereid je jezelf voor?

Collega - Marrianne (kleurblok met afbeelding)

Je kunt videobellen met een pc, laptop, tablet of telefoon. Computers en tablets hebben de schermgrootte als voordeel daar waar je een telefoon makkelijker op verschillende plekken kunt neerzetten, zoals een tafeltje of wandplankje op ooghoogte. Oordopjes, een koptelefoon of headset zijn aan te raden. Zo ben je goed verstaanbaar.

Test van tevoren de verbinding, je camera en het geluid. Laad ook je laptop, telefoon of tablet op of nog beter: hang ze aan een oplader. Zo word je niet verrast door een lage accu terwijl je net vertelt dat voorbereiding je sterke punt is. Ook is het handig om benodigde applicaties alvast te installeren of te testen. Hoewel je voor de meest gebruikte applicaties als Microsoft Teams, Zoom en Google Meet geen speciaal account hoeft aan te maken, is het wel fijn dat je weet hoe het werkt. Daarnaast bieden lokaal geïnstalleerde applicaties vaak meer mogelijkheden dan via een webbrowser. Let er wel op dat je deze geregeld moet (laten) updaten.

  • Tip: Klok 10 minuten eerder in dan de geplande tijd. Zo voorkom je dat je verrast wordt door updates of niet werkende apparatuur.

Ken je dat ongemak aan het begin van een sollicitatiegesprek? Dat je niet goed weet of je nu al kunt zitten of niet. Wat is je ijsbreker en over welke koetjes en kalfjes beginnen we eigenlijk? Gun jezelf in een online sollicitatiegesprek wat gemak en klok 10 minuten eerder in dan de geplande tijd. Zet je camera en microfoon bij voorbaat uit en wacht tot je gesprekspartner in het gesprek verschijnt. Vervolgens kies je zelf het moment het gesprek in te stappen door je microfoon en camera aan te zetten. Zo word je zelf niet plots verrast door een webcam die al aan staat terwijl je net die kruimels van je gezicht veegt.

  • Tip: In de meeste online vergaderomgevingen kun je de achtergrond vervagen. Ideaal als je liever geen inkijkje geeft in je woning.

Een voordeel van een online sollicitatiegesprek is dat je dit in je eigen omgeving kunt doen. Zorg er wel voor dat je niet gestoord kunt worden door huisgenoten, huisdieren of pakketbezorgers. Een apart ingerichte thuiswerkplek is ook heel geschikt voor sollicitatiegesprekken. Maak het jezelf gemakkelijk in een fijne (bureau)stoel. Onderschat ook niet het voordeel van natuurlijk licht, zodat het niet lijkt alsof je in een voorraadkast zit.

  • Tip: Zeker weten dat jouw internetverbinding een online sollicitatiegesprek aankan? Test je internetverbinding via een speedtest te vinden via Google.

Wat je ook gebruikt, de plek van de camera is minstens zo belangrijk als de camera zelf. Zorg voor een prettige kijkhoek door de camera, als het kan, op ooghoogte te plaatsen. Verhoog bijvoorbeeld je laptop en sluit er een extern toetsenbord en muis op aan. Zo heb je jouw handen vrij en voorkom je dat de gesprekspartner hard getik hoort als je mee typt tijdens het gesprek. Een goed geplaatste camera zorgt er ook voor dat je een comfortabele, actieve houding aan kunt nemen. En dat is weer handig om zenuwen en spanning de baas te blijven.

Jezelf zijn is volgens ons het belangrijkste in elk (online) sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op en is net zo goed voor jou een moment om uit te zoeken of de organisatie en baan bij je past. Bedenk waarom jij de geschikte persoon bent voor de baan en breng dat over, maar probeer er ook achter te komen of de baan en omgeving goed bij jou past.

  • Tip: Blijkt de baan of organisatie toch niet bij je te passen? Je mag jezelf altijd terugtrekken uit een sollicitatieprocedure. Zorg er wel voor dat je dit netjes meldt, bij voorkeur door even te bellen en je besluit toe te lichten. Zo kweek je begrip en voorkom je een vervelende nasmaak.
Bekijk vacatures
blog-footer-1-kleurblok-met-afbeelding