Home / Vakgebieden / Letselschade / Letselschadebehandelaar middelzwaar letsel
Letselschadebehandelaar middelzwaar letsel
Als letselschadebehandelaar middelzwaar letsel behandel je claims die qua ernst tussen licht en zwaar letsel vallen. Het gaat vaak om letsel met langdurige maar niet of beperkt blijvende gevolgen. Beperkte duur van arbeidsongeschiktheid of verlies aan verdienvermogen. De looptijd van deze dossiers varieert meestal van zes maanden tot twee jaar. Je beoordeelt schade en de impact op werk en dagelijks leven. Je onderhoudt contact met alle betrokken partijen en onderhandelt met de wederpartij over een passende vergoeding en goede afwikkeling.
Bekijk hier onze vacatures
Voorbeelden van de claims die je tegenkomt
- Letsel met langdurig herstel: bijvoorbeeld een gebroken arm na een fietsongeluk, een rugblessure door een val op het werk of lichte hersenschudding
- Situaties met tijdelijke arbeidsongeschiktheid: denk aan slachtoffers die (tijdelijk) niet kunnen werken of ondersteuning nodig hebben in het huishouden of vervoer
- Schades met meerdere posten: zoals medische kosten, inkomensverlies, smartengeld en hulp van derden

Welke eigenschappen heb je nodig?
Een letselschadebehandelaar beschikt in ieder geval over de volgende eigenschappen om het vak goed te kunnen uitoefenen:
- Empathisch: je toont oprechte interesse in het slachtoffer, luistert met aandacht en zorgt ervoor dat iemand zich gehoord en serieus genomen voelt tijdens het hele proces.
- Analytisch: het vermogen om polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen, te interpreteren en op basis daarvan te beoordelen of er dekking is en/of (een partij) aansprakelijk is.
- Kennis van wet- en regelgeving: je beschikt over actuele kennis van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht en weet hoe je medische informatie moet lezen en toepassen binnen en juridische context.

Veelgestelde vragen
Het salaris van een letselschadebehandelaar ligt gemiddeld tussen €3000 en €6000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, specialisatie en werkgever.
Als letselschadebehandelaar beoordeel je letselschadeclaims, bepaal je de aansprakelijkheid en stel je een rechtvaardige schadevergoeding vast.
Een letselschadebehandelaar heeft vaak een hbo bachelor- of master Rechten, zoals Verzekeringsrecht of Aansprakelijkheidsrecht. Aanvullend zijn er vakopleidingen zoals de Beroepsopleiding Personenschade en de Leergangen Licht en Middelzwaar Letsel.
Je wordt letselschade expert door een opleiding tot NIVRE Register-Expert te volgen. Dit kan via de Beroepsopleiding Personenschade of de NIVRE-opleiding, waarbij je start met de Basisopleiding Personenschade.
Een gesprek van 30 minuten kan voor jou een wereld van verschil maken
We snappen goed dat keuzes maken in je loopbaan lastig kan zijn. Als jij behoefte hebt aan een gesprekspartner die jouw vak en de markt goed kent en je kan voorzien van een goed advies: