Blog positieve frustratie?!

blog-positievefrustratie

“Frustratie is de emotionele toestand van iemand die belemmerd wordt zijn verwachtingen, behoeften of doel te verwezenlijken.” Althans, dit is één definitie volgens Wikipedia, waar ik mij goed in kan vinden.

Als je werkt binnen een commerciële organisatie kom je weleens klanten tegen die iets willen kopen wat jij niet hebt. Hiermee doel ik overigens niet op het willen kopen van een kist appels bij een meubelzaak, dan zoek je namelijk op de verkeerde plek. Ik bedoel hiermee dat de klant met zijn of haar vraag aan het juiste adres is, maar je simpelweg niet kunt leveren wat je wel zou willen. Frustrerend…

Soms verkoop je nee, soms verwijs je door. Maar nog vaker misschien bied je een alternatief. Als de klant met deze opties onvoldoende geholpen is, zou je kunnen overwegen om het gevraagde in te kopen. Maar wat als zelfs dit niet kan, omdat niemand dit kan leveren? Frustrerend…

Als Manager Banking bij de detacheringsorganisatie Rochewood Insurance & Banking krijg ik regelmatig een vraag die ik spiegel aan genoemde overwegingen en ik, vaker dan mij lief is, niet kan beantwoorden. Professionals die plug & play, gecertificeerd, fris en dynamisch zijn. In staat om verbinding te maken met de klant én in staat om écht iets te veranderen op de afdeling. Deze professionals bestaan, begrijp me niet verkeerd, maar de vraag blijkt in de praktijk toch vele malen groter dan het aanbod. Frustrerend…

Als een frustratie zoals deze lang genoeg bestaat en gedeeld wordt met naaste collega’s en werkgever, dan kunnen er hele mooie dingen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is het Rochewood Beloftepad. Een initiatief wat staat voor het maken wat je niet kunt kopen. Zelf doen. Een eigenwijs traineeship . Onze eigen manier om te gaan bouwen aan, voor en met mensen en een prachtig concept waar wij vele klanten blij mee gaan maken. Daar ben ik van overtuigd.

Afgelopen donderdag was het zover. De allereerste Rochewood Beloftepad selectiedag. Een moment voor talent om zichzelf te laten zien, maar ook zeker een dag om onszelf als werkgever te laten zien. Spannend voor hen, maar toch ook een beetje voor ons.

Met presentaties, samenwerkingsopdrachten, speeddates en een enorme dosis energie werd mijn voorgevoel meer en meer bevestigd. Wij gaan de juiste talenten aan ons binden en met het Beloftepad een nog onbeantwoorde vraag vanuit onze markt beantwoorden. Met aandacht, plezier en een onuitputtelijke drang om de beste te willen zijn. Zoals wij dat doen en zoals er van ons verwacht mag worden.

Als ons Beloftepad al één ding laat zien, dan is het wel dat de emotionele toestand van frustratie is om te buigen in positieve energie, als je écht achter de oplossing staat. Deze oplossing gaat komen met vallen en opstaan. Dat is niet erg, want dat hoort bij ontdekken, nieuwe dingen doen en buiten geplaveide paadjes lopen.