Blog leefstrijd?!

Sinds pakweg een half jaar ben ik fanatiek aan het hardlopen. Of nouja, loop ik twee á drie keer per week hard. Tenminste, zo snel als ik hard kan lopen. Waar het op neer komt: ik ben iets gaan doen waar ik nog niet heel veel ervaring in heb en merk dat ik nog veel moet leren. Eigenlijk zoals een gemiddelde starter op de arbeidsmarkt dus. Vol enthousiasme en goede moed, maar tegelijkertijd in de wetenschap dat je links- of rechtsom je hoofd nog wel eens zult stoten.

Blog: Leefstrijd?!

Wat ik in zulke situaties doe, is op zoek gaan naar kennis. Dat kan in dit geval natuurlijk via de diverse hardloopfora op internet, maar liever ga ik in gesprek met meer ervaren lopers. Bijvoorbeeld de vriend van mijn schoonmoeder, die al een marathon of tien in zijn rugzak heeft zitten. Hoewel hij zo’n 35 jaar ouder is dan ik ben, durf ik gerust te stellen dat hij nog altijd de veel betere hardloper is. Simpelweg omdat hij gewoon weet wat hij doet en veel beter zijn eigen gebreken en kwaliteiten kent.

Nu ik als Intern Accountmanager bij Rochewood werkzaam ben, maak ik kennis met mensen die zich in allerlei verschillende fases van hun loopbaan bevinden. Bij het meer ervaren deel van deze groep proef ik zo nu en dan een stukje frustratie. Zij bevinden zich dan in de situatie dat ze na jaren voor dezelfde werkgever te hebben gewerkt, nu op zoek moeten naar een andere baan. In deze zoektocht voelen ze echter dat hun leeftijd een belemmerende factor is; een jongere kandidaat krijgt vaak de voorkeur.

Het zou logisch zijn nu de vraag op te werpen of dit al dan niet terecht is. Liever echter, vraag ik me af waarom verschillende werknemersgeneraties elkaar überhaupt moeten beconcurreren. Zo is het is bijvoorbeeld niet mijn doel om de vriend van mijn schoonmoeder ‘eruit’ te lopen, maar maak ik gebruik van zijn kennis en ervaring om van daaruit zelf een betere loper te worden. Kan datzelfde niet opgaan voor de arbeidsmarkt?

Dat het antwoord hierop in ieder geval ‘ja’ kan zijn, heb ik zelf zo ervaren met de Rochewood-Beloftes. Onze vier talentvolle starters op de arbeidsmarkt die na twee maanden gerichte opleiding gestart zijn in de rol van Financieel Assistent. Om hen te blijven begeleiden in de eerste stappen binnen dit werkveld, hebben we onze beloftes tijdens hun werk laten coachen door meer ervaren professionals. Een simpele, maar heel efficiënte manier om talent en ervaring bij elkaar te brengen. Win-win voor alle betrokkenen.

Een ander mooi voorbeeld, zijn de twee 55-plussers die wij onlangs hebben bemiddeld. De één start middels een proefplaatsing als Adviseur Particulieren. Een voor haar nieuwe uitdaging, waarvan zowel wij als de betreffende bank ervan overtuigd zijn dat ze het aankan. De ander gaat doen wat ze goed kan, in een nieuwe werkomgeving. Twee verschillende casussen die met elkaar gemeen hebben dat de betrokken professionals van zichzelf weten waar ze goed in zijn en dat nu benutten om weer aan de slag te gaan.

Hoe oud iemand is doet eigenlijk niet ter zake. Wat iemand kan, wil en durft is veel belangrijker. Waar het allemaal op neerkomt: leeftijd is alleen een strijd als je dat er zelf van maakt.