Interview onderweg ontdekken

Een nieuw item in onze nieuwsfeed zijn de verhalen van onze professionals. Inmiddels werken er namelijk best wel veel mensen via Rochewood. En dat werk? Dat doen ze op allerlei verschillende plekken en in allerlei verschillende rollen. Kortom: genoeg verhalen te vertellen!

Interview: Onderweg ontdekken (1)

Begin dit jaar is Manuela Jakimov begonnen bij Rochewood. Om precies te zijn als Particulier verzekeringsadviseur in het Specialistenteam Afdekken Risico Particulieren bij Rabobank in Breda. Voor haar een hele nieuwe baan in een hele nieuwe omgeving na een tijd gewerkt te hebben in de horeca. Daarnaast gaat ze later dit jaar ook nog aan een hbo-opleiding beginnen. Spannende tijden!

We praten met haar over haar nieuwe baan, het combineren van werk en studie, hoe goed doen nog steeds goed ontmoet en hoe je onderweg ontdekt wat je leuk vindt. Lees je mee?

Zo, de eerste paar maanden bij Rabobank zitten er op. Hoe heb je deze ervaren?
''Heel goed! Ik ben heel goed opgevangen door de mensen hier en voel mij helemaal thuis. Het werk gaat mij ook goed af en ik heb een hele fijne klik met mijn teamleidster Marlyn. Het was in het begin even wennen, maar ik heb mijn weg gelukkig snel gevonden.''

Voordat je bij Rabobank begon, heb je een tijd in de horeca gewerkt. Waarom heb je de overstap gemaakt?
''Dat klopt! Mijn ouders zijn enkele jaren geleden een eigen horecazaak begonnen. Omdat ik zelf toen nog niet zo goed wist wat ik wilde, ben ik de opleiding horecamanagement gaan volgen. Ik wist namelijk wel dat ik iets wilde doen met mensen. Waarom dan niet de horeca?''

Ook nu werk je veel met en voor mensen. Wat haal je uit je horeca-ervaring in het werk dat je nu doet?
''Ik doe altijd mijn best mensen te helpen en een tevreden gevoel te geven. Of dat nou is omdat mensen komen voor de gezelligheid en ontspanning, zoals in de horeca, of omdat ze goed geadviseerd willen worden over hun verzekeringen.  Die drive is voor mij de link tussen de twee werelden. Daarnaast ben ik vanwege de horeca wel gewend om flexibel te zijn. Dat komt mij nu zowel in de detachering als bij Rabobank goed van pas!''

Over flexibiliteit gesproken. Je werkt ook standaard in het weekend?
''Zeker! Vrijdag is namelijk mijn vrije dag om quality time met familie door te brengen. Ik ga dan altijd samen boodschappen doen met mijn oma en oudoom. We maken er dan een gezellige ochtend van met een lekker kopje koffie en lunch. Even weer terug naar het dorp waar ik vandaan kom (red. Bladel).''

Wat leuk! Nu kun je in de horeca aan mensen zien of ze blij zijn. Dat kun je nu niet. Hoe is dat
''Nou dat was in het begin wel even wennen kan ik zeggen. Hoewel ik wel had verwacht dat het meer moeite zou kosten. Je hebt inderdaad geen non-verbale signalen waar je wat mee kunt, maar uit de stem van een klant kun je ook genoeg opmaken. En als je het niet zeker weet, dwingt het je wel om goed te inventariseren en door te vragen. Juist dat vind ik leuk! Ik verwacht dat het straks met de chat nog wel weer wat lastiger wordt. Want hoe interpreteer je een geschreven boodschap?''

Het gebrek aan non-verbale communicatie is ook van toepassing op jezelf, toch?
''Zeker! In het werk dat ik nu doe leer ik dan ook om verbaal duidelijk en zelfverzekerd over te komen.''

Interview: Onderweg ontdekken (2)

Je huidige opdracht bij Rabobank is je allereerste detacheringsopdracht. Waarom wilde je eigenlijk de detachering in?
''Om eerlijk te zijn, omdat ik niet wist wat ik wilde. Dus toen bedacht ik mij dat detachering je langs allerlei verschillende plekken brengt. Zo kan ik er via één werkgever onderweg achter komen wat ik waar precies leuk vind, goed kan en dus wil gaan doen.''

En hoe ben je ons tegengekomen?
''Via Indeed. Ik zocht ook naar de baan die ik nu doe en heb direct gesolliciteerd. Vervolgens volgde er al snel een heel leuk gesprek via Skype met Risette en met Rabobank.  Voor ik het wist, had ik al een nieuwe baan.''

Je vertelde in ons gesprek dat je met meerdere detacheerders had gesproken. Waarom koos je voor Rochewood?
''Ik vind de klik met mijn werkgever erg belangrijk. Je detacheerder is je werkgever en daar moet je je dus wel goed bij voelen. Die klik had ik al snel met Risette en daardoor ook met Rochewood. Het is voor mij belangrijk dat ik weet waar ik aan toe ben. Gelukkig was alles heel duidelijk, persoonlijk en enthousiast. Daarnaast hielp het ook wel mee dat ook jullie mij heel graag wilden hebben en vertrouwen in mij hadden.''

Nu ga je aanstaande september starten met een deeltijd hbo-opleiding. Vertel, wat zijn je plannen?
''Zeker! Ik ga beginnen aan de hbo-opleiding Commerciële Economie aan hogeschool Fontys in Eidhoven.''

Dat is niet niks! Waarom ga je weer studeren?
''Al langer merk ik dat de meeste leuke banen wel vragen om een hbo-diploma. In mijn eerste weken bij Rabobank heb ik er ook geregeld over gesproken met mijn teamleidster en zij motiveerde mij om het toch serieus te overwegen. Na drie weken dacht ik: oké, ik ben nu nog jong en als ik straks klaar ben, nog steeds maar 27. Die vier jaar is zo voorbij dus ik kan er maar beter nu mee beginnen. Het zal eerlijk gezegd wel een flinke uitdagingen zijn, vooral omdat mijn vooropleiding een stuk praktischer was, maar ik heb er vertrouwen in.''

En waarom kies je voor de opleiding Commerciële Economie en niet voor bijvoorbeeld Financial Services Management (FSM)?
''Vooral omdat het twee vakgebieden bevat die mij erg aanspreken, namelijk marketing en economie. Daarnaast is het ook nog eens heel breed, waardoor ik altijd nog meerdere kanten op kan. Stel dat ik toch voor FSM had gekozen, dan blijf ik voor mijn gevoel wat teveel gekoppeld aan één markt.''

Je gaat studeren in deeltijd. Hoe ga je studie straks combineren met werk?
''Ik denk dat ik straks wel wat minder ga werken, maar ik weet nog niet zeker of dat nodig gaat zijn. Ik wil het sowieso wel blijven combineren. De flexibele baan die ik nu heb ik past er eigenlijk wel heel goed bij. Daarnaast heb ik een vaste schooldag wat voor mij toch wel een soort stok achter de deur is.''

Je noemt een stok achter de deur? Wat bedoel je daarmee?
''Haha nou dat ik wel moet als ik ergens verwacht wordt. Er staan namelijk ook mensen klaar (docenten) die hun best doen om mij te helpen mijn diploma te halen. Dan voel ik mij verplicht om iets terug te geven. Ik geloof er ook wel in dat als je goed doet, je goed ontmoet.''

Je wilt je docent dus niet teleurstellen, want die doet ook zijn best?
''Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer!'' 

Interview: Onderweg ontdekken (4)

Hoe is dat met klanten? Je zal vast niet altijd van ene klant terugkrijgen wat je zelf denkt te geven.
''Dat klopt. Hoewel dat eigenlijk overal weleens zo kan zijn. Zo heb ik eerder bij Interpolis gewerkt waar ik geregeld verzoeken voor schade-uitkeringen moest afwijzen. Maar als je je kunt vinden in het beleid, dan wordt het ook makkelijker om de vervelende boodschap te delen. Ik denk dan maar zo: als ik de volgende klant weer goed kan helpen, dan ga ik daarvoor.''

Sommige mensen met heel veel ervaring hebben daar nog steeds moeite mee. Klanten teleurstellen. Waarom gaat het jou makkelijker af?
''Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat dit ook wel te maken heeft met je karakter en dat wat je hebt meegemaakt. Zowel privé als zakelijk. Dankzij mijn eigen ervaringen kan ik teleurstellingen makkelijker van mij af laten glijden en de boodschap duidelijk overbrengen zonder dat ik mij daar zelf rot over hoef te voelen. Soms moet je wel even hard zijn. Weten wanneer je dat moet doen met respect voor je klant, dat gaat mij wel goed af.''

Mooi gezegd! En als je dat vertaalt naar specifieke eigenschappen? Wat zouden deze dan zijn?
''Dan komt het vooral neer op standvastigheid, zekerheid en uitleg. Als klanten voelen dat je twijfelt, dan pakken ze de ruimte ook. Als je uitlegt waarom, zeker bent van je antwoord en zo overkomt, dan is het voor een klant ook makkelijker te accepteren dat iets is zoals het is.''

Laatste vraag: wat zou je een collega adviseren die net bij jullie in het team begint?
''Neem de tijd en geef een goed antwoord de tijd. Je kunt een klant beter drie keer in de wacht zetten en één keer een goed antwoord geven, dan drie keer een verkeerd antwoord geven. Op een gegeven moment hoef je een klant nog maar twee keer in de wacht te zetten, dan een keer, en tot slot helemaal niet meer. Want tegen die tijd weet je het antwoord al.''