Event verkeerspsychologie

Vorige week woensdag 31 mei, was het tijd voor de tweede kennissessie van het jaar georganiseerd voor (oud)professionals en relaties. Thema van de avond was ‘psychologie in het verkeer’ gepresenteerd door verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Waarom zijn we met ons geavanceerde brein in staat om onverantwoordelijk (rij)gedrag te vertonen? En is dit gedrag te voorkomen of kunnen we het maar beter accepteren?

Event: Verkeerspsychologie

De avond begon goed met het overwinnen van een drukke avondspits (hoe toepasselijk). Iedereen kwam zo al met de juiste beleving binnen om te luisteren naar het verhaal van Gerard Tertoolen. Gerard is verkeerspsycholoog en gedragsspecialist. Als consulent zet hij zich in voor allerlei organisaties, zoals RIVM en TNO en verzorgt hij vanuit zijn eigen bedrijf De Verkeerspsycholoog GTi presentaties en trainingen. Het kan overigens goed zijn dat je Gerard weleens gezien hebt in een item van RTL Nieuws of een uitzending van Zondag met Lubach.

Gedrag is complex en lang niet altijd logisch of voor de hand liggend. Juist in de jungle die wij het verkeer noemen, is dat goed te zien. Naast rationele overwegingen wordt ons gedrag vooral beïnvloed door prikkels, emoties, gewoonten en driften. Het gaat dan om onbewuste processen die ons gedrag op een bepaalde manier sturen. Daarnaast spelen sociale aspecten, zoals imago en kuddegedrag een onverwacht cruciale rol in ons (rij)gedrag.

Dat rijgedrag toch wel een levendig onderwerp is, werd wel duidelijk in de discussies die onderling werden gevoerd. Zijn hoge boetes nou echt nuttig of vooral een geval van ‘burgertje pesten’? Heeft beloning voor veilig rijgedrag een positief effect op datzelfde rijgedrag? Is toezicht en strenge handhaving het enige wat helpt? En veranderen we echt alleen maar als de pakkans hoog is?

We kijken terug op een bijzonder interessante en soms confronterende avond en willen alle aanwezigen en natuurlijk Gerard Tertoolen hartelijk bedanken voor hun komst!