Blog een box vol complimenten!

In deze laatste werkweek van het jaar heb ik mezelf nog één doel gesteld en dat is het schrijven van een blog. Niet zomaar een blog, maar eentje met toegevoegde waarde. En wel over de toegevoegde waarde van een welgemeend compliment.

Blog: Een box vol complimenten

Samen met mijn collega’s hebben we de afgelopen drie weken veel contactpersonen in het werkveld blij gemaakt met de complimentenbox. Een doosje vol kaarten met daarop een compliment. In essentie vrij simpel en zonder enige materiele waarde. De waarde ontstaat pas wanneer een kaart wordt uitgedeeld met een persoonlijke, welgemeende boodschap van de verzender. Kost niets en doet veel. De reacties van de ontvangers van de box waren in ieder geval veelbelovend.. 

In de branche waarin ik werkzaam ben, is het in 2016 allesbehalve rustig geweest. Veel mensen hebben hun baan verloren, of te horen gekregen dat dit (mogelijk) gaat gebeuren. Ook is als altijd weer ontzettend veel misgegaan, zijn mensen onnodig gekwetst en staat de klant overal centraal, maar ervaart deze dat (bijna) nergens zo. Frustraties waarover ik, als ik zou willen, wekelijks een blog zou kunnen schrijven.

Omdat ik 2016 positief wil afsluiten en 2017 positief ga beginnen, ga ik mijzelf ten doel stellen om een promotor te worden van het welgemeende compliment. Een fijne samenwerking, een collega die iets voor je doet zonder dat je het hebt gevraagd, een professional die weer een uitstekende opdracht aflevert, een leverancier die levert wat je hebt afgesproken of een klant die je feedback geeft. Zaken die heel normaal lijken, maar waarvan we uit ervaring allemaal weten dat ze niet zo vanzelfsprekend zijn. En laten we eerlijk zijn, hoe moeilijk is het om een compliment te geven?

De toegevoegde waarde is groot. Toegenomen zelfvertrouwen, een betere sfeer en de natuurlijke neiging van de mens om iets positiefs terug te geven. Voor je het weet heb je een positieve kentering te pakken en wordt het ineens een stuk eenvoudiger om slecht nieuws en frustraties gewoon te negeren. Misschien werkt dit thuis ook wel zo goed! 

Mijn directe collega’s Matthew en Rick moeten nog een beetje wennen aan mijn nieuwe gedrag. Zojuist gaf ik ze een compliment (welgemeend), wat gevolgd werd door een ijzige stilte. Tot Matthew besloot om zijn eigen geleverde werk te bagatelliseren. Hij gaat wel wennen. 

Ik wens iedereen veel welgemeende complimenten toe voor 2017 en laten we samen net wat beter ons best doen om de positieve flow op je werk te pakken en niet meer los te laten.