Blog moeite doen loont

Daar is hij dan. Mijn allereerste blog. Eerlijk gezegd is deze niet zonder slag of stoot tot stand gekomen en ben ik mijzelf tijdens het schrijven meerdere keren tegengekomen. Het is namelijk best spannend om een verhaal te schrijven én dan ook nog te delen met de wereld. Maar here it goes!

Blog: Moeite doen loont

Over verhalen gesproken, dat is meteen het onderwerp van mijn eerste blogreeks. Ik houd namelijk van goede verhalen. Of dit nou in een boek, film, serie of game is verwerkt, is daarbij om het even. Ook als recruiter zie ik de liefde voor goede verhalen soms worden beantwoord. Onder andere door sollicitaties.

Zo lees ik een cv als een verhaal. Een verhaal met een goede combinatie van informatie en vermaak. Dat doet proeven, maar bovenal nieuwsgierig (s)maakt naar meer. Dat vragen beantwoordt, maar ook nieuwe vragen bij mij als lezer oproept. Ik zie een cv als meer dan twee letters.

Op internet zijn er talloze sites te vinden die hulp aanbieden en tips geven om een goed cv te maken. Er zijn zelfs sites waar je jouw cv volledig kunt laten maken in een bepaald format. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het aanleveren van tekst. Oh ja, en in sommige gevallen het geven van een kleine vergoeding. Simpeler kan niet, toch?

Maar is simpel de route die je wilt bewandelen om die ene vacature te gaan scoren? Maak je de indruk die je wilt maken door te kiezen voor simpel? Ik ben eigenwijs genoeg om te denken van niet. Begrijp me niet verkeerd, hulp inroepen bij een sollicitatie kan ik alleen maar aanmoedigen. Maar probeer het in te roepen als begeleiding in iets wat je zelf gaat doen. Ook als dit gaat om het maken van een cv, want solliciteren kun je leren!

Jouw cv is jouw verhaal. De moeite die je hierin en in jezelf investeert dus ook. Moeite die bijvoorbeeld iets zegt over jouw doorzettingsvermogen of creativiteit. Misschien wel een eigenschap die je hebt genoemd op je cv en in een sollicitatiegesprek kunt onderbouwen met het cv wat je zelf hebt gemaakt?

Het punt dat ik probeer te maken, is dat moeite doen loont. Hoewel je deze moeite echt niet altijd beantwoord krijgt, ligt het in ieder geval niet aan een gebrek aan inzet. Vlieg hulp in als het moet, maar blijf het zelf doen. Je zult zien dat je veel meer kunt dan je eerst dacht.