Sollicitatietips

Hoe fijn zou het zijn als het bedrijf waar je solliciteert je helpt met solliciteren? Heel fijn, dachten we. Daarom hebben we binnen Rochewood elkaars eigen cv’s kritisch beoordeeld en tips verzameld waar jij iets aan hebt. Hoe lezen wij als recruiters jouw brief en cv? Waar letten we op? Wat verwachten we en hoe kun jij jouw kans op succes vergroten?

Mensen werken met mensen. Vanuit die gedachte hebben we elke vacature op onze website voorzien van een naam en een gezicht. Het schrijft namelijk een stuk makkelijker als jij je richt tot een persoon, in plaats van iets abstracts als een bedrijf. Maak er dus gebruik van door de naam van de ontvanger te noemen en je te richten tot de persoon die jouw sollicitatie behandelt.

Een cv leest prettiger als deze (chrono)logisch is. Begin met het heden en eindig met het verleden en werk functies uit die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hoe dichter je bij het heden komt, hoe belangrijker details over data, werkzaamheden en verantwoordelijkheden worden. Noteer ook altijd jaartallen én maanden als het gaat om dienstverbanden.

Een verkeerde aanname is soms snel gemaakt, maar te voorkomen. Als sollicitant kun je aannames door gebrek aan informatie voorkomen door feitelijkheden en details toe te voegen. Helemaal als het om uitzonderingen gaat. Heb je bijvoorbeeld een hbo-bachelor diploma in 3 jaar behaald in plaats van 4 jaar die er normaliter voor staat? Voeg dan toe dat je het diploma hebt behaald.

Competenties kunnen lastig zijn om over te schrijven. Wat is een competentie? Welke noem je? Hoe blijf je bescheiden, maar zelfverzekerd? Wanneer is het genoeg? Competenties zeggen iets over wat jij kunt of gaat kunnen in een bepaalde situatie. Jij kunt iets door wat je weet (kennis), eerder hebt gedaan (ervaring) en snel begrijpt (talent). Maar hoe kun je daar nou makkelijk over schrijven?

  • Kies maximaal 3 competenties en werk deze uit.
  • Verplaats jezelf in de situatie waarin jouw competenties nodig zijn.
  • Plug-and-play lijkt heel hip, maar je bent toch geen usb-stick?
  • Probeer competenties met elkaar te verbinden. Zo creëer je context. Je zult zien dat het een leidt tot het ander en er zo een logisch verhaal ontstaat. Daag jezelf uit om elke competentie die je noemt uit te leggen. ‘Hoe’ en ‘waarom’ zijn in dit geval veel belangrijker dan ‘wat’.
  • Als je beide noemt, ben je geen van beide. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘’ik kan naar rechts, maar ook naar links’’, weten we nog steeds niet welke kant je opgaat. Hetzelfde geldt voor: ‘’ik werk zowel graag in teamverband als zelfstandig’’. Betrap je jezelf hierop? Maak een keuze en durft te schrappen.

Er is geen harde regel hoe lang een cv of brief mag zijn. Ook wij hebben die niet. Wel weten we dat kort en krachtig prettig leest. Is kort en krachtig dan per definitie oppervlakkig? Nee hoor! Het slaat namelijk meer op zinsopbouw en schrijfstijl dan het aantal pagina’s of de mate van diepgang en uitleg.

  • Schrijf actief en schrap overbodige woorden. Bijvoorbeeld: ‘ik adviseer’, in plaats van ‘ik ben werkzaam als adviseur voor’.
  • Schrijf vanuit jouw perspectief en de tegenwoordige tijd, maar let op de hoeveelheid zinnen die beginnen met het woord ‘ik’. Als je brief of cv klaar is kan een zoekopdracht (control+f) op ‘ik’, inzicht geven waar je meer kunt variëren.
  • Gebruik opsommingen, bullets, witregels en lijnen om leesbaarheid en overzicht te verbeteren.
  • Werk met alinea’s van maximaal 4-5 regels.

Als een competentie, eigenschap of woord geassocieerd kan worden met iets wat je echt niet bedoelt, dan kun je deze beter niet gebruiken. Denk maar eens aan de zin ''ik ben ongeduldig''. Waar denk jij dan aan? Je hebt geen controle over andermans associaties, maar kunt de kans wel verkleinen dat deze in je nadeel werken. Kies dus vooral bewust en weet altijd wat je zegt.

Als 9 van de 10 sollicitanten teamplayers, eerlijk en sociaal zijn. Hoe ga jij je dan nog onderscheiden op deze woorden? Te voorzichtig zijn om geen verkeerde indruk te wekken kan je linea recta lid maken van stichting open deur. Ben jij een fijne collega in het team? Leg dan uit waarom en hoe. Heb je het idee dat je iets noemt wat voor nagenoeg iedereen kan gelden? Kijk dan eens of het tegenovergestelde ergens op zou slaan. Doet dit dat niet? Schrappen!