Blog dolgedraaide dynamiek

We hebben er allemaal wel eentje. Zo’n woord dat je te pas en te onpas gebruikt, maar waarvan je niet meer precies weet wat het eigenlijk betekent. En dat juist, doordat je het zo vaak gebruikt. Wat ik in zo’n geval doe, is simpelweg het woord googelen. Zo ook bij het woord dynamisch. Google brengt mij bij Van Dale, die schijft: de dynamiek, de beweging betreffend. Daarnaast geeft ‘De Dikke’ mij synoniemen als actief, beweeglijk en bedrijvig. Ik ben nog geen stap verder.

Enthousiast

Op zoek naar context kom ik dynamisch bij allerlei organisaties tegen. Ik zie ook veel werkzoekenden die zichzelf zo typeren en de branche waarin ik werk, de financiële dienstverlening, wordt bij elke gelegenheid als dergelijk omschreven. Lekker onderscheidend.

Dan maar het tegenovergestelde van dynamisch bepalen, misschien kom ik daar verder mee. Al snel komt statisch naar voren. Direct denk ik aan zo’n logge, statische verdediger, waar elke vleugelspits zich heerlijk tegen kan uitleven. Ook kan ik het niet laten de term te gebruiken in de vacatures die ik tegenkom. ‘Voor een statisch bedrijf zijn wij op zoek naar…’, of ‘Ik zou mijzelf omschrijven als een bijzonder statisch persoon…’ Hilarisch inderdaad, maar tegelijkertijd denk ik dat sommige bedrijven zich eerlijkheidshalve best zo zouden mogen omschrijven. En ook op mezelf is die term in sommige gevallen van toepassing.

En toen zaten we met onze trainees, de beloftes om tafel. Reden was een sollicitatietraining, voor wanneer wij ze straks de arbeidsmarkt op gaan sturen. Onze conclusie na die dag? Dat we eigenlijk zo min mogelijk willen veranderen aan hoe zij zichzelf presenteren. Oprechte antwoorden, geen nietszeggende holle termen en wars van enig politiek besef. Eerlijk over wat ze voor je kunnen gaan betekenen, maar ook over wat niet. Gewoon, zoals ze zijn. Zonder poespas. Zonder woorden als dynamisch dus.

Zo zijn we weer terug bij mijn zoektocht. Want juist toen ik er even niet mee bezig was, liep ik tegen de oplossing aan. Waarom zoeken naar de betekenis van zo’n veelgebruikt woord? Ik moet juist nagaan of ik zo’n woord überhaupt wel wil gebruiken.
Mijn antwoord daarop is nee. Ik pleit ervoor met elkaar iets eerlijker te worden. Uiteindelijk zijn alle organisaties in beweging, maar zijn de betreffende functies dat ook? En vinden we het soms niet gewoon enorm fijn als iets niet beweegt? Dat iets voorspelbaar is of iemand die gewoon doet wat nodig is?

Ik heb mezelf voorgenomen waar mogelijk het woord dynamisch te vermijden. Wie doet er mee?